Inspanningstest / Lactaat test

 

 

Met een maximale inspanningstest met lactaatmeting krijgen we een duidelijk beeld van je huidige conditie. Verder kom je met deze test je trainingszones exact te weten, zowel je hartslagzones alsook je wattages/snelheden waarbinnen je moet lopen of fietsen kom je te weten. Rekening houdend met je sportieve doel(en) krijg je nadien specifiek trainingsadvies. De test gebeurt op een eigen fiets (wielrennen) of loopband (lopen). De test is voor iedereen toegankelijk, echter is het aangewezen om een zekere basisconditie te hebben om een optimaal resultaat van deze test te bekomen. Wil je toch graag je trainingszones te weten komen als beginnende sporter? Ook hiervoor kan je bij ons terecht. Twijfel je of een inspanningstest iets voor jou is? Neem gerust contact op met via mail (inspanningstest@kinepraktijkzammel.be).

 

Verloop maximale inspanningstest:

 

1. Intakegesprek

Tijdens dit gesprek is het de bedoeling om een gedetailleerd beeld te krijgen van jouw sportief en medisch verleden, doelstellingen en trainingsmogelijkheden.

2. Maximale inspanningstest (1,5 tot 2uur)

2.1. Fietsen

Je fietst met je eigen fiets op een ergometer. De weerstand wordt stapsgewijs per 8 minuten verhoogd tot volledige uitputting. Elke 4 minuten wordt je trapfrequentie, intensiteit van inspanning, hartslag en lactaatconcentratie gemeten. Op basis van de analyse van deze parameters krijgen we een gedetailleerd beeld van je huidige conditie. Eventueel kan ook een 3 minuten protocol toegepast worden.

2.2. Lopen

Je loopt op een loopband. De weerstand wordt stapsgewijs per 8 minuten verhoogd tot volledige uitputting. Elke 4 minuten word je intensiteit van inspanning, hartslag en lactaatconcentratie gemeten. Op basis van de analyse van deze parameters krijgen we een gedetailleerd beeld van je huidige conditie. Eventueel kan ook een 3 minuten protocol toegepast worden.

3. Bespreking en rapportering

Na de test volgt een uitgebreide bespreking van je testresultaten. Je sterke en zwakkere punten worden geanalyseerd. Op basis van je sportieve doelstelling(en) krijg je specifiek trainingsadvies.

Belangrijk!!

Om een maximale inspanningstest af te leggen, dien je

1. ofwel in het bezit te zijn van een geldig sportmedisch geschiktheidsattest (maximaal 2 jaar oud) of over een wedstrijdlicentie te beschikken.

 

2. Indien je niet over een sportmedisch geschiktheidsattest of wedstrijdlicentie beschikt dan dien je een gevalideerde sportmedische vragenlijst in te vullen en het resultaat mee te nemen. Afhankelijk van het resultaat (groen, oranje of rood) wordt er  een advies gegeven om een sportmedisch onderzoek te doen.

 

Je volgt onderstaand protocol: ·

 

  • Vul de online vragenlijst op www.sportkeuring.be in door volgende stappen uit te voeren:
    • Klik op ‘Ik wil info over sportmedisch onderzoek en wens de vragenlijst in te vullen’.
    • Vul je geboortedatum en geslacht in.
    • Klik op cyclosportief fietsevenement (met beklimming) voor een inspanningstest op de fiets of op lopen meer dan 8km/uur voor een inspanningstest op de loopband.
    • Ga verder met de vragenlijst en vul deze volledig in.

 

  • Resultaat:
    • Groen licht: een sportmedisch onderzoek is niet nodig, je conditietest kan doorgaan
    • Oranje licht: een sportmedisch onderzoek is aanbevolen
    • Rood licht: een sportmedisch onderzoek is verplicht alvorens de conditietest kan doorgaan

 

Voor de start van de test onderteken je een document waarin staat dat je de sportmedische vragenlijst naar eer en geweten hebt ingevuld en dat we als testafnemer niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor eventuele problemen tijdens de test.

 

Voorbereiding

 

Bereid je voor op de lactaattest zoals op een wedstrijd. Dit wil zeggen dat:

 

  • Maak dat je uitgerust, gemotiveerd en volledig gehydrateerd bent!
  • Doe geen belangrijke (belastende) trainingen meer de laatste twee dagen.
  • Drink voldoende water, minstens 1,5 l en drink geen alcohol de dag voor de test.
  • Tot twee uur voor de test kan je nog wat licht verteerbare voeding innemen zoals een banaan, muesli, sportreep, of sportdrank,…
  • Eet geen vette voeding de dag van de test. Teveel vet in het bloed werkt de koolhydraatverwerking tegen.
  • Zorg voor een goede nachtrust de dag voor de test

 

Meenemen:

Loop- of fietskledij (ook je fietsschoenen), fiets- of loopschoenen in propere staat!!!
Hartslagmeter (indien u hierover beschikt)
Handdoek
Drinken

 

Prijs:

Inspanningstest/Lactaattest:  150 euro

Schema 12 weken beschikbaar via Coachbox: 60 euro
zie Coaching en individuele begeleiding


Heb je interesse?
Neem dan contact op via inspanningstest@kinepraktijkzammel.be.